Bazen, özellikle de Asya, Orta Doğu yada Afrika’dan olmak üzere birçok başarılı kişi batı ülkeleri için vize almanın oldukça zor olduğunu ve bu sürecin para ve zaman kaybı olduğunu ve bir yığın evrak işi gerektirdiğini düşünmektedir. Bazen anavatandaki siyasi kargaşa yada toplumsal huzursuzluk riski oldukça yüksek olur ve geleceği güvenceye almak son derece kritik öneme sahip olur ve insanlar kendileri ve aileleri için geleceklerini güvenceye almak isterler. İşte bu zamanlarda Dubai merkezli ticari göçmenlik firması Bayat Hukuk Hizmetlerinin de dediği gibi yatırımla vatandaşlık programı bir çözüm olarak ortaya çıkar.
Mevcut yatırımla vatandaşlık programının öncüsü iki adadan oluşan St. Kitts ve Nevis’tir. 55.000 kişilik nüfusa sahip bu Karayip ülkesi 1983 yılında İngiltere’den ayrılarak siyasi bağımsızlığını elde etmiştir ve hemen bir sonraki yıl 1984’te ihtiyaç duyulan yabancı yatırımları çekmek adına Yatırımla Vatandaşlık Programını başlatmıştır. 1993’te Dominik Milletler Topluluğu aynı uygulamayı başlatmıştır ve devlet tahvillerine yada gayrimenkul sektörüne yatırım yapan yabancı yatırımcılara vatandaşlık vermeye başlamıştır. Şimdilerde, aynı komşuluk sınırlarında bulunan 3 ülke Antigua ve Barbuda, St. Lucia ve Grenada da aktif Yatırımla Vatandaşlık Programına sahiptir.
Bu Karayip ülkesinin pasaportuna sahip olan kişiler Şengen bölgesi ülkeleri ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere dünyanın 150 ülkesine vizesiz seyahat edebilmektedir. Malta’nın Bireysel Yatırımcı Programı ve Kıbrıs’ın Yatırım Programı gibi bu tür programlar Avrupa’da da bulunmaktadır, ancak buralardaki yatırım alt sınırları Karayip ülkesindekinden oldukça yüksektir. Kıbrıs’ta 2 milyon Euro’luk gerekliliğe karşın Dominik’te 100.000 USD’lik gereklilik bulunmaktadır.
Financial Times’ın Profesyonel Varlık Yönetimi dergisi tarafından üretilen Yatırımla Vatandaşlık (CBI) endeksine göre, Dominik Milletler Topluluğunun en iyi yatırımla vatandaşlık programına sahip olduğu görülmektedir. Pasaportu AB, Birleşik Krallık, Çin ve Rusya dahil olmak üzere 127’den fazla ülkeye ve bölgeye vizesiz seyahat olanağı sunmaktadır. Programa başvurmak isteyen başvuru sahipleri tahvillere 100.000 USD yada daha fazla yatırım yapmak yada asgari 200.000 USD değerinde bir gayrimenkul satın almak durumundadır. Ancak yatırımcılar gayrimenkulün üç yıl boyunca satılamayacağının farkında olmalıdırlar.
Ancak insanlar yatırımla vatandaşlık programına hak kazanabilmek için sıklıkla hükümet tarafından onaylanmış olan büyük oteller yada resort projelerine yatırım yapmak ve bunlardan hisse satın almayı tercih etmektedirler.
Ancak, yatırımcının büyük bir ailesi olması ve aile üyeleri (eş ve iki çocuk) için de ikinci pasaport istemesi durumunda, Antigua ve Barbuda’da yatırım yapmak ve bu ülkenin pasaportunu edinmek başvuru sahibine 100.000 USD’lik yatırıma artı değerlendirme, işlem ve diğer ilişkili ücretlere mal olacaktır.
St. Kitts ve Nevis biraz daha yüksek yatırım planlarına sahiptir: Bir yatırımcı hükümet tarafından kurulan fona doğrudan 150.000 USD bağış yapabilir yada ülkenin gayrimenkul sektörüne asgari 200.000 USD’lik yatırım yapabilir. St. Kitts ve Nevis pasaportu sahibine 150’den fazla ülke ve bölgeye vizesiz seyahat olanağı sunmaktadır.
St. Lucia’da, bir yatırımcının yatırımla vatandaşlık programına hak kazanabilmesi için özel hükümet fonuna asgari bağış tutarı 100.000 USD’dir ve gayrimenkul sektörüne yatırımın alt sınırı 300.000 USD’dir. Yatırımlar asgari 5 yıl süre boyunca muhafaza edilmelidir. St. Kitts ve Nevis pasaport sahipleri 140’dan fazla ülke ve bölgeye vizesiz seyahat olanağından istifade etmektedir.
Karayiplerde en pahalı program Grenada tarafından işletilmektedir. Bir yatırımcının yatırımla vatandaşlık programına hak kazanabilmesi için hükümet fonuna 150.000 USD bağışta bulunması yada asgari 350.000 USD değerinde bir gayrimenkul satın alması gerekmektedir. Gayrimenkul asgari üç yıl boyunca satılamayacaktır. Grenada’nın programının önemli bir avantajı bulunmaktadır. Grenada’nın pasaportu Birleşik Devletler’de iş yapmak isteyenler için son derece faydalı olacaktır: Grenada’nın Birleşik Devletler ile özel bir vize anlaşması bulunmaktadır ve vatandaşları Birleşik Devletler’de işletme kurmanın birinci adımı olan Birleşik Devletler yatırımcı vize tipi E-2 vizesine başvurabilirler. Grenada Yatırımla Vatandaşlık programına başvuranlar başvurularına yalnızca eşini, çocuklarını ve anne-babasını değil, aynı zamanda kardeşlerini ve büyükanne ve büyükbabasını da dahil edebilirler.
Bayat Hukuk Hizmetleri yalnızca ücretsiz danışmanlık sunmaz, aynı zamanda ikinci vatandaşlık yada oturum izni için müşterilerine en iyi seçeneği sunar. Şirketin kadrosu tüm gerekli belgeleri hazırlayacak ve seçilen ülkenin resmi kurumlarına sunacaktır. Satın alınacak olan gayrimenkulün seçilmesi ve arzu edilen programa ilişkin ön ödemelerin yapılması konusunda da yardımcı olmaktadırlar.
Karayiplerdeki tüm ülkeler başvuru sahibinin yatırımla vatandaşlık programının koşullarına uymasını istemektedirler. Başvuru sahipleri son derece katı değerlendirme ve güvenlik incelemesine tabi tutulurlar ve temiz bir sabıka kaydına, iyi bir karaktere ve iyi bir sağlık durumuna sahip olmaları ve tüm bunları uygun belgelerle kanıtlamaları gerekmektedir. Bayat Hukuk Hizmetlerinden profesyonel uzmanlar, ikinci vatandaşlığın alınması, tüm gerekli belgelerin toplanması ve başvurunun hazırlanması konusunda müşterilerine yardımcı olacak ve yasal danışmanlık sunacaklardır.
Başvurunun değerlendirilmesi ve güvenlik incelenmesinin tamamlanması yaklaşık olarak bir buçuk ila iki ay arasında sürmektedir. Hükümetten ön onayın alınmasının ardından, başvuru sahibi temel yatırımı yapabilmekte ve bunun ardından bir yada iki aylık süre içerisinde yatırımcı yeni vatandaşlığını ve pasaportunu alabilmektedir. Genellikle, süreç başvurunun sunulmasının ardından iki ila dört ay arasında sürmektedir. En hızlı süreç Dominik’te bulunmaktadır ve burada bir yatırımcı pasaportunu 2-3 aylık süre içerisinde alabilmektedir ve başvuru sahibinin adaya seyahati gerekmemektedir